ה"סייקל" (cycle) של הזוגיות, או: למה אנחנו ממשיכים לדרוך אחד לשני על האצבעות?
- smadarst
- 27 בדצמ׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
לאחרונה סיימתי השתלמות בטיפול ממוקד רגש- EFT, בהנחיית אסנת כהן גנור, אחת ממובילות השיטה בארץ. ההשתלמות חידדה לי חלק מהדברים שידעתי כבר על זוגיות ועל המנועים הנסתרים שלה, אבל גם סימנה לי דרך עבודה מהירה וברורה יותר עם זוגות שמגיעים לטיפול. דרך תרגול על עצמי ועל חברותיי לקורס יכולתי להרגיש בעוצמה את האפקט של השיטה, ובשבועות האחרונים אני מיישמת אותה בקליניקה ומבינה כמה היא מדויקת.
בבסיס השיטה עומדת ההבנה שכל "טריגר" שמקפיץ אותנו אצל בן הזוג קשור לצורך לא ממומש שלנו. הצורך הוא לא הדבר הקונקרטי שאנחנו מבקשים/ דורשים (למשל, שבן הזוג יוריד את הכלב), אלא צורך רגשי עמוק שנמצא מאחורי הבקשה, וקשור בכלל לדפוסי יחסים מהבית שגדלנו בו (למשל, שלא ארגיש לבד). כשלומדים להכיר, ואחר כך לדבר את הצורך הזה, ואת הרגשות שנלווים אליו - הרבה יותר פשוט לייצר קירבה. הרגשות לא מאיימים כל כך, ובסך הכל מתברר שהם די הגיוניים, גם רגשות שלפעמים קשה לשאת כמו זעם, אכזבה, ייאוש וקנאה. אפשר לזהות את הטריגרים שלנו ושל בני הזוג ולא להיבהל כשהם "מקפיצים" אותנו- כי עכשיו יש להם פשר והגיון.

בשיטה הזו גם מבינים בקלות את ההשפעות ההדדיות של הטריגרים ושל הצרכים הרגשיים, שיוצרות מין מעגל- "סייקל"- רגשי שמייצר מתח וריבים. בתוך התהליך לומדים איך לעצור את המעגל האוטומטי הזה, שמלווה בתחושה (המייאשת) שאנחנו רבים שוב ושוב בדיוק את אותו הריב...
התחברתי ל-EFT גם מהתחושה שמלווה אותי כמטפלת זוגית, שלפעמים נלווית לתהליך דחיפות גדולה. לחצי ההורות, המלחמה, המצב הכלכלי וגורמי סטרס נוספים גורמים לכך שלפעמים עוצמת המתח או הריבים בבית כל כך גדולה, שממש קשה לנשום. לכן טיפול זוגי צריך להיות מהיר ואפקטיבי, לפחות החלק הראשון שלו, שלרוב מייצר תחושת תקווה מחודשת- והקלה גדולה. אחר כך זוגות שפנויים לכך יוכלו להעמיק בתהליך ולהגיע להבנה רחבה בנוגע לאספקטים שונים של הקשר, אבל כמעט כל הזוגות מגיעים עם מצוקה שצריכה פתרון מיידי - ולכן גם המענה הראשוני צריך להיות מהיר.
אם אתם מודאגים לגבי הזוגיות שלכם, חשים ייאוש או כעס מתמשך- מוזמנים לדבר איתי ולבחון אם טיפול זוגי הוא מה שנחוץ לכם.
סמדר.
Comments